Babysikring af hjemmet

af | 16. nov 2018 | Børn

Børnesikret hjem

Skrevet af gæsteblogger Morten Jensen

Den bedste oplevelse og det største ansvar

En fødsel er noget af det hårdeste, du nogensinde kommer til at gennemføre. Samtidig er det den mest fantastiske oplevelse du får, og dit liv bliver aldrig det samme igen.

Det er ikke unormalt pludselig at blive ramt af en uro – måske endda en frygt – for det store ansvar, der nu ligger hos dig. Det er din opgave at passe på det lille menneske i dine arme, og heldigvis klarer langt de fleste mødre den opgave med bravur. Det kommer du også til. Men det er et stort arbejde at passe på et lille barn. I den første tid går dine bekymringer mest på, hvorvidt baby spiser nok og sover nok. Og farven på det, der lander i bleen, er også ganske ofte til ængstelig diskussion på netfora og hos sundhedsplejersker. Mon det skal være sort? Gult? Grønt?

Ja, spædbørn er en stor mundfuld. Men vent bare, til den lille mand eller dame opdager mobilitetens glæder. For nu kommer du for alvor på arbejde.

Du må ikke forvente af dig selv, at du kan have øjnene på baby konstant. Der er ingen mor i hele verden, der kan overvåge sit lille barn i alle døgnets timer. Heller ikke dig. Men hvis du er alene om at passe på et lille barn i hjemmet, står du med en særlig stor udfordring.

Hvis du vender ryggen til baby alt for længe, i et landskab uden forsvarsværker, kan det gå galt. I bedste fald finder han en sodavand og opdager i en meget tidlig alder, hvad kulsyre er for en mærkelig størrelse. I værste fald finder han en pakke opvasketabs eller den plastikpose, du bruger til brugte batterier.

Børn kommer til skade

Det gør de. Sådan er det bare. Ofte lyder det fra dagplejemødre og børnehaver, at sunde børn skal have blå mærker på knæene fra tid til anden. Men mange børn slår sig hvert år så slemt, at mor og far må en tur forbi skadestuen med dem. Rigtig mange. Ifølge Børneulykkesfonden sker netop det for ca. 100.000 småbørn. Hvert eneste år. Og som fonden også har regnet ud, svarer det til omkring 270 tilskadekomne børn i døgnet!

Hjemmet kan være et farligt sted

Faktisk er det sådan, at en stor del af ulykkerne sker i eget hjem, og det er småbørns nysgerrighed og trang til at udforske, som bringer dem i problemer. Vi har allesammen haft vores uoverensstemmelser med tyngdekraften, som sjovt nok ofte kommer bag på os voksne mennesker. Men de små har ikke den kropskontrol, vi voksne har, og deres afstandsbedømmelse er alt andet end præcis. Derfor falder mange børn hvert år ned af trapper, altaner og ud af vinduer. Deres store hoved giver overbalance, og de tilter let forover. Sørg derfor for ikke at stille møbler foran vinduer, som barnet kan kravle op på og nå vinduet fra. Det er en god ide at lære barnet at kravle på trapperne, så barnet lærer at færdes sikkert på stejle trin. Men er du ikke i nærheden, bør du afskærme trappen med en låge.

Du bør så vidt muligt opbevare skarpe og spidse genstande, medicin og kemikalier uden for de små armes rækkevidde. Hvis det ikke er muligt i praksis, kan du gemme det i en aflåst boks eller sætte låse på selve skabet eller skuffen. Husk, at det er en meget dårlig ide at hælde sæbe, syre, base, gødning, insektgift eller andre farlige midler på anden emballage end den originale. Virksomhederne er dygtige til at markedsføre, og børn lærer utrolig hurtigt at genkende farver og logoer på gode sager. Bruger du eksempelvis sodavandsflasker til opbevaring, vil barnet tro, at indholdet er sødt og lækkert. Og desuden er det langt sværere at videregive præcise oplysninger om ingredienser til Giftlinjen, hvis uheldet er ude, og barnet har drukket noget af væsken.

Du kan finde flere gode råd og regler om de mindstes sikkerhed både i og omkring hjemmet i Sundhedsstyrelsens pjece.

ANNONCE