Solomor og ekstramor i en sammenbragt familie

af | 27. feb 2021 | Mødre

ekstramor i en sammenbragt familie

At blive Ekstramor i en sammenbragt familie

Når du forelsker dig i en partner, der har børn fra tidligere forhold, får du pludselig en ”med-forældre-lignende” rolle i et barns liv, som du ikke selv er mor til. Og hvilken følelsesmæssig reaktion, det afstedkommer, kommer bag på langt de fleste. Det gjorde det også på mig, da jeg selv blev ekstramor i 2002.

Mit navn er Janne, jeg er familierådgiver og stifter af Ekstramor.dk, som er et rådgivningstilbud til kvinder og par i sammenbragte familier.

Rollen som ekstramor eller bonusmor, papmor, stedmor om du vil, siges at være den sværeste rolle i en familie netop på grund af alle de ofte meget tabubelagte og forbudte følelser, det medfører.

Mange bliver forskrækkede over at opdage, at de bliver jaloux på kærestens barn og måske også på barnets mor. Og blander hun sig ikke lidt rigeligt i tingene? Hvornår må jeg sige fra, hvornår er jeg nødt til at bare at acceptere tingenes tilstand? Hvordan får vi integreret vores børn i den nye sammenbragte familie?

“Der er mange spørgsmål, der presser sig på, når du bliver ekstramor og en del af en sammenbragt familie. En del af dem vil jeg forsøge at besvare herinde og sidder du inde med spørgsmål, er du hjertelig velkommen til at stille dem – Du må gerne være anonym.”

Men først vil jeg gerne forklare, hvordan Ekstramor overhovedet blev til.

Det er en følelsesmæssig udfordring at blive forelsket i nogens far

Men først vil jeg gerne forklare, hvordan Ekstramor overhovedet blev til.

Da jeg mødte min kæreste, nu mand, i 2002 kom det fuldstændig bag på mig, hvor stor en følelsesmæssig udfordring det var at blive forelsket i nogens far. Han var og er far til to piger fra to tidligere forhold. Jeg kom ud i alle afkroge af mit følelsesregister og følelser, jeg normalt ikke var i kontakt med dukkede pludselig op med stor styrke. Jalousi. Smålighed. Mindreværd. Bare for at nævne nogle af de ”forbudte følelser”, som jeg løbende skriver om i mine nyhedsbreve, på min hjemmeside og nu også her i solomor.

Jeg har valgt ekstra-begrebet, da det, for mig, var vigtigt at finde et neutralt ladet begreb og fordi jeg også synes, der er mange ekstra facetter og følelser, der følger med, når du, som jeg selv, lever i en sammenbragt familie.

I en sammenbragt familie er der nemlig ekstra af det meste. Der er ekstra voksne, der er ekstra logistik, der er ekstra ferier, der er følelser. Kort sagt, der er ekstra.

Jeg kan godt lide tanken om en bonusmor og et bonusbarn Det er en smuk og positiv tilgang, blot er det langt fra alle, der oplever et som en bonus.

Stedmor har omvendt en meget negativ klang. Det er den onde stedmor i eventyrerne, der er skyld i meget elendighed.

Papmor har jeg aldrig helt forstået meningen med. Derfor valgte jeg ekstramor. Fordi jeg er en ekstra ressource, en slags ekstra mor, min mands børn har til rådighed, når de er hjemme hos os.

Hvad kalder du dig mon og hvorfor?

De bedste hilsner
Janne

Janne Ekstramor

Janne Leth Førgaard

Familierådgiver for sammenbragte familier & Forfatter til bogen Førstehjælp til ekstramødre
ANNONCE
Billigt sommerhus på Bornholm - Spar 10% på lejen