Angsten for at blive forladt fylder så meget i mig

af | 12. mar 2021 | Kærlighed og parforhold

frygten for at blive forladt

Brev til Janne:

Svigt og angsten for at blive forladt fylder så meget i mig og jeg har svært ved at slippe den

Hej Janne! 

Jeg har en søn på 10 (med min eksmand) og datter på 10 mdr.
Da jeg mødte min kæreste var da min datter var 3 mdr gammel. Han har selv en datter på 20 år.
Jeg har aldrig prøvet at introducere min søn for en kæreste (var skilt i 8 år før jeg mødte min kæreste).

Jeg kan mærke at det er mig der har det svært ved at han har en rolle i deres liv. Ikke fordi jeg ikke elsker ham og ikke vil have at de skal have et forhold til hinanden, men frygten for at han forlader mig – og ham/dem – fylder ufattelig meget i mig. Det faktum, at han har en far og min datter ikke har, fylder også.

Han er SÅ meget far for min datter, og jeg har faktisk fanget mig selv i at føle jalousi over for deres forhold. Han er meget tilbageholdende i forhold til hans følelser for mig, men ikke min datter. Og det har været ekstremt forvirrende.

Og hvad gør jeg hvis vi ikke holder? Så ser hun ham måske aldrig igen.
Svigt og angsten for at blive forladt fylder så meget i mig, at jeg har svært ved at slippe den frygt.

Jeg har mødt hans datter én gang, til middag hos mig inden hun skulle videre til en veninde. Jeg var så akavet. Pinlig måske. Jeg ved slet ikke hvordan jeg skal opføre mig når det er en voksen datter. Jeg har meget nemmere ved små børn. Jeg føler mig helt på udebane og jeg vil så gerne gøre det godt.

Har du nogle gode råd?

De bedste hilsner

Anna

Frygten for at blive forladt bor i alle og jo større kærligheden er, jo mere levende bliver frygten

Kære Anna

Tak for dine spørgsmål.

Først og fremmest, så forstår jeg godt, at du gør dig tanker om, hvordan det hele skal gå – og om det kommer til at gå. Frygten for at blive forladt bor i alle og jo større kærligheden er, jo mere levende bliver frygten.

Jeg tænker også, at det spiller ind i din situation, at du (og I) er i gang med at finde jer selv og jeres roller i en ny familiekonstellation. At du ikke har nogen erfaring fra tidligere, du kan læne dig ind i. Det er netop den, du er i gang med at skabe. At blive mor (igen) er stort og mange følelser kommer i spil. Og for din del, er det at blive mor anden gang anderledes end det at blive mor første gang, fordi forudsætningerne er anderledes. Derfor, tror jeg, at dit moder-gen bliver optaget af, at der er forskel på dine børn. De er forskelligt stillet. Det er sådan, det er. Og det kræver højst sandsynligt lidt tilvænning at forene sig med, at det er sådan, det er. Din datter har ikke en far på samme måde, som din søn har.

Skriv din frygt ned sort på hvidt

Mit kærlige råd til dig vil være, at du prøver at skrive din frygt ned. At du sort på hvidt gerne på papir lister, alle de tanker, du går med, så det står helt klart for dig, hvad der er på spil.

Så ville jeg dele frygten op i 2 kategorier:

1. Hvad kan du selv direkte gøre noget ved

Et eksempel på det kunne være at snakke med din kæreste om, hvordan du har det i forhold til jalousi og at du føler han er mindre på mht. dig. Er der noget han kan gøre eller sige, der kan berolige den del af din frygt lidt.

Med hensyn din kæreste datter kunne du også spørge ham om, hvad der interesserer hende, så du kan spørge lidt ind til det, når du skal se hende igen. Hvad sætter hun pris på? Hvad kan hun lide at snakke om? Hvad interesserer hun sig for? Og ligeså om han har nogle gode råd til, hvordan du bedst lære hende at kende. Han om nogen kender hende jo.

2. Hvad kan du ikke selv direkte gøre noget ved

Din overordnede frygt for at blive forladt, kan du ikke selv ændre på, tror jeg. Det kender jeg ikke nogen, der kan.

Derfor vil jeg anbefale, at du snakker med en professionel om det, som kan give dig nogle konkrete tips og teknikker til at berolige dig selv og dine tanker. For det er heldigvis muligt, selv om frygten for at blive forladt altid vil bo i os, når vi elsker et andet menneske. Blot skal den helst ikke være for overvældende for os. Og der findes mange gode tips og teknikker til at håndtere.

Alle de bedste tanker til dig

Hvis du løbende vil inspireres til, hvordan du finder dig godt til rette i din rolle som ekstramor og i livet med dine og mine børn i det hele taget, er du hjertelig velkommen til at følge med på @ekstramor på Instagram

Kærligst

Janne

Janne Ekstramor

Har du et spørgsmål til Janne?

Janne er familierådgiver for sammenbragte familier & Forfatter til bogen Førstehjælp til ekstramødre
Hvis du har et spørsmål til Janne, kan du stille det her.
Spørgsmål og svar vil blive bragt her på bloggen og du må gerne være anonym.

ANNONCE